ΓΙΑ ΠΟΙΑ «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», ΜΑΣ ΜΙΛΑΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΑΡΜΟΔΙ

Θέματα που δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες συζητήσεων...

ΓΙΑ ΠΟΙΑ «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», ΜΑΣ ΜΙΛΑΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΑΡΜΟΔΙ

Δημοσίευσηαπό stauros mandenakhs » Σάβ Μάιος 18, 2013 9:09 pm


ΓΙΑ ΠΟΙΑ «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», ΜΑΣ ΜΙΛΑΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ;;;;;;;;;;;;;;;;

Από άρθρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Ένα επάγγελμα από τα πολύ ευαίσθητα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις πέρασε στο νόμο περί της «αρχής της επαγγελματικής ελευθερίας» ή με άλλα λόγια «απελευθερώθηκε». Πρόκειται για το επάγγελμα του κλειθροποιού το οποίο εφεξής μπορεί να ασκείται στην ουσία ελεύθερα από οποιονδήποτε αρκεί να καταθέσει μια υπεύθυνη δήλωση στην αστυνομία και να ακολουθήσει τις υπόλοιπες διαδικασίες έναρξης επιχείρησης.

Το πρόβλημα δεν θα υπήρχε αν το επάγγελμα αυτό δεν συνδέονταν με πολλά μυστικά της ασφάλειας των περιουσιών των πολιτών και των επιχειρηματιών δεδομένου ότι είναι οι εγκαταστάτες των κλειδαριών, δηλαδή του πλέον ευαίσθητου στοιχείο ασφαλείας σπιτιών και μαγαζιών.

Με το ν. 3919/11 (ΦΕΚ 32 Α/2-3-2011) περί της «Αρχής της επαγγελματικής ελευθερίας και της κατάργησης «αδικαιολόγητων περιορισμών» στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων καταργήθηκαν ορισμένοι στοιχειώδεις έλεγχοι στην άσκηση επαγγέλματος. Έτσι έγινε αντικατάσταση της έκδοσης έντυπης άδειας από την αστυνομία για κλειθροποιούς με απλή αναγγελία έναρξης επαγγέλματος στις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, καταργήθηκε ο περιορισμός άσκησης του επαγγέλματος στα όρια του νομού όπου ελέγχονταν οι επαγγελματίες και αυξήθηκαν από ένα σε πέντε χρόνια τα χρονικά όρια της άδειας άσκησης του επαγγέλματος.
Αντί αυτών εισάγεται η καταχώρηση σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων των στοιχείων και των υποβληθέντων δικαιολογητικών των κλειθροποιών.
Τα παραπάνω, όπως τα μεταφράζουν στην πράξη οι κλειθροποιοί, σημαίνουν στην ουσία όχι απελευθέρωση του επαγγέλματος αλλά απελευθέρωση της ασυδοσίας στην άσκησή του.

Όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανεγνωρισμένων Επαγγελματιών Κλειθροποιών κ. Δημήτρης Μαρίνος:
«Η απελευθέρωση αυτή έγινε χωρίς την μελέτη των αρνητικών πιθανόν επιπτώσεων στο χώρο της ασφάλειας των επιχειρήσεων και των κατοικιών, οι οποίες μπορεί να είναι οδυνηρές. Στην ουσία παύει, ο μέχρι τώρα, ανά χρόνο έλεγχος από την αστυνομία, ως προς το ποιος είναι αυτός που ασκεί αυτό το πολύ ευαίσθητο επάγγελμα, που και πόσο καιρό μαθήτευσε;… και αντικαθίσταται με μια απλή δήλωση! (ΟΤΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΣΑΙ).
Έτσι, ο κάθε επιτήδειος θα μπορεί να ανοίξει «επιχείρηση» με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί όλο το επάγγελμα μαζί και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Παράλληλα, ένα πλήθος παράνομα ασκούντων το επάγγελμα θα αποκτήσουν ελευθερία δράσης ή και νομιμοποίηση ενώ μέχρι τώρα δεν μπορούσαν λόγω του πρότερου βίου τους.
Η πολιτεία είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ να «ανησυχεί» και να φροντίζει για την δημόσια ασφάλεια όπως το Σύνταγμα επιτάσσει. Θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις (πιστοποίηση τεχνικών γνώσεων, Δημόσια σχολή για την εκπαίδευση κλειθροποιών) και γενικά να θεσπιστούν νόμοι και διατάξεις με πρόστιμα για τους παράνομους που ασκούν το επάγγελμα. Να υπάρξουν συχνοί έλεγχοι σε εκείνους που προσφέρουν ασφάλεια και δεν έχουν έδρα και επιτέλους να κάνει απογραφή των επαγγελματιών κλειθροποιών στοχεύοντας στην ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών. Μόνον έτσι θα αποτρέψει τους τυχάρπαστους και ευκαιριακούς αυτοαποκαλούμενους κλειθροποιούς να συνυπάρχουν σε ένα επάγγελμα που δεν έχει μόνον ορίζοντα το «επιχειρείν» και το κέρδος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις είναι λειτούργημα (Υπερήλικες που έπεσαν στο σπίτι, αναμμένες εστίες που ξεχαστήκαν, ανήμπορους που από ασθένεια δεν μπορούν να ανοίξουν την πόρτα, μικρούς που κοιμούνται και οι γονείς ανησυχούν έξω από το σπίτι και μια σειρά περιστατικών όπου το κέρδος δεν έχει άξια μπροστά στο κοινωνικό έργο).
Ο ΣΑΕΚ (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΛΕΙΘΡΟΠΟΙΩΝ) έχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τα μέλη του καταγράφοντας τα προβλήματα της αγοράς. Είναι γεγονός ότι στην περίοδο της οικονομικής κρίσης έχουμε δεχτεί αρκετές καταγγελίες από πολίτες που έχουν κακή εξυπηρέτηση (τεχνική, φορολογική) από ευκαιριακούς που μόνο με ένα κινητό τηλέφωνο και όχι έδρα ή κατάστημα ασκούν το επάγγελμα.
Ο ΣΑΕΚ πραγματοποιεί από την επανίδρυση του συνέδρια όπου ενημερώνει τα μέλη του για την εξέλιξη του επαγγέλματος και με συνεχή και επίμονη προσπάθεια όλων όσων υπηρετούν το εκάστοτε Δ.Σ. μεταλαμπαδεύει πτυχές της εξέλιξης της κλειθροποιίας. Φροντίζει να ενημερώνει τα μέλη του για την ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών και βρίσκεται στην ευχάριστη θέση για να πραγματοποιήσει άμεσα με την βοήθεια εταιρείας (ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ) μαθήματα του κλάδου όπου θα αποτελέσουν και την πιστοποίηση του επαγγέλματος από δημόσιο ΚΕΚ.
stauros mandenakhs
 
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 28, 2013 10:43 am

Επιστροφή στο ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες

cron